درمان خشکی شانه(کپسولیت شانه) با فیزیوتراپی و تقویت عضلات کتف

خشکی-شانه

یخ زدگی شانه یا فروزن شولدر، که به نام کپسولیت چسبنده نیز شناخته می‌شود، یک بیماری پاتولوژیک است که به شانه آسیب می‌رساند. این ناهنجاری باعث درد و خشکی مفصل شانه می‌شود و در طول زمان توانایی حرکت شانه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. تقریباً ۲٪ از افراد مبتلا به سندروم یخ زدگی شانه هستند. این بیماری بیشتر در افراد ۴۰ تا ۶۰ سال و به خصوص زنان دیده می‌شود. شانه شامل مفصل توپ و سوکت است که از استخوان بالای بازو (هومروس)، تیغه شانه (اسکاپولا) و ترقوه (کلاویکل) تشکیل شده است. استخوان بالای بازو در سوکت توخالی تیغه شانه قرار دارد و توسط کپسول مفصل شانه محاصره شده است. در بیماران مبتلا به یخ زدگی شانه، کپسول شانه ضخیم و تنگ می‌شود و بافت‌های چسبنده به وجود می‌آید. این بافت‌های چسبنده باعث اختلال در حرکت شانه می‌شوند.

اگر خشکی و درد در عضلات و مفاصل شانه­ شما بیشتر از یک هفته طول کشید، حتما به پزشک مراجعه کنید. قطعا درمان و تشخیص زودهنگام شما را از آسیب‌­های جدی‌­تر دور نگه خواهد داشت. متخصصین ما در کلینیک با بررسی عوامل دخیل در ایجاد بیماری فروزون شولدر و یا خشکی شانه و سپس با معرفی بهترین روش­‌های درمانی از جمله فیزیوتراپی و انواع تزریقات موثر برای رفع علائم و درد این بیماری به شما کمک خواهند کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با تماس حاصل فرمایید.

مراحل کپسولیت شانه


تشکیل کپسولیت شانه یا همان خشکی شانه معمولا در سه مرحله رخ می‌­دهد:

مرحله التهابی

این مرحله تقریبا ۳ ماه طول می­‌کشد و اغلب هنگام حرکت شانه به جهات مختلف باعث درد و ناراحتی می­‌شود. در انتهای حرکات معمولا درد تشدید یافته و بیمار در قفسه­ سینه خود احساس ناراحتی می­‌کند. درد ناشی از گرفتگی شانه معمولا در شب احساس می­‌شود و خوابیدن را با مشکل مواجه می­‌کند. در مراحل اولیه بیماری، دامنه حرکت شانه ممکن است طبیعی باشد.

مرحله یخ­ زدگی

مرحله یخ­زدگی یا همان فروزن شولدر معمولا به مدت ۳ تا ۹ ماه طول می­کشد. در این دوره، انعطاف­پذیری کتف به دلیل درد کاهش می­یابد و افراد اغلب مشکل در بلند کردن دست به بالای سر یا بردن دست به پشت و کمر دارند. در این مرحله، خشکی عضلات کتف تشدید می­یابد و به فروزن شولدر معروف است. در حین مرحله یخ ­زدگی، فرایند التهابی داخل مفاصل شانه به تدریج کاهش می­یابد و در نتیجه درد نیز کمتر می­شود یا از بین می­رود. پس از چند ماه، لایه ضخیمی از بافت اسکار اطراف کپسول شانه شکل می­گیرد و حرکت شانه با مشکل روبرو می‌­شود. در این مرحله، ناهنجاری یخ­زدگی شانه تشخیص داده می‌شود.

مرحله یخ ­زدایی

مرحله آخر مرحله یخ­ زدایی است که در این دوره، حرکت شانه به­ تدریج به حالت نرمال بازمی­‌گردد. این مرحله ممکن است ۹ ماه تا ۲ سال طول کشیده و بعدها موجب محدودیت­‌های جزئی در دامنه حرکات کتف گردد.

تشخیص‌­های افتراقی

به ­طورکل، خشکی عضلات شانه با توجه به سوابق بیمار و آزمایشات بالینی تشخیص داده می­‌شود. دامنه حرکتی محدود شده در انتهای کپسول مفصل قوی است اما به اندازه دامنه حرکتی انتهای استخوان نیست. با وجود این­که بیماری کپسولیت شانه بدون آزمایش خاص خون یا تست‌­های پزشکی قابل تشخیص است اما الگوهای پیشرفت آن قابل پیش­‌بینی نیستند. معمولا جهت پیشگیری از بیماری­های احتمالی دیگر( خار استخوان، استئوآرتریت، تومور، سل و بیماری­های دیگر) اشعه­ ایکس و ام­ آر آی انجام می‌­شوند اما تشخیص فروزن شولدر بدون این آزمایشات انجام می­شوند. از طریق تست­‌های آرتروگرافی (تزریق ماده کنتراست به داخل مفصل) می‌­توان اطلاعات مفیدی کسب کرد. آرتروگرافی کمک می­کند تا نه­ تنها محل چسبندگی بلکه میزان آسیب­ دیدگی مفصل را تشخیص بدهیم. کتف سالم برای هر آرتروگرافی به ۲۰ تا ۳۰ میلی­ لیتر رنگ نیاز دارد درحالی­که شانه مبتلا به کپسول چسبنده تنها به ۵ تا  ۱۰ میلی ­لیتر رنگ نیاز دارد.

درمان یخ زدگی شانه


درمان گرفتگی کتف با توجه به مرحله یخ زدگی شانه و همچنین شدت درد و خشکی عضلات در هر فردی متفاوت می­باشد. انواع مختلف درمان­‌ها را می‌­توان جهت رفع خشکی شانه بکار برد اما هنوز شواهد قطعی درخصوص تاثیرپذیری درمان­‌ها و این­که کدام بهتر است وجود ندارد. نکته مهم این است که جهت یافتن موثرترین درمان برای کاهش درد و افزایش دامنه حرکات کتف باید از هر بیمار ارزیابی شخصی انجام شود.

گرما و سرما درمانی

در صورتی که شانه شما یخ بزند و احساس درد کنید، می‌توانید با قرار دادن آن در محیط گرم و مرطوب، آن را تسکین دهید. این کار باعث می‌شود مفاصل و عضلات اطراف شانه شما شل و نرم شوند. پدهای گرم کننده‌ی مایکروویو در اندازه‌های مختلف وجود دارند و برخی از آن‌ها حاوی رایحه‌های درمانی و معطرند. لازم به ذکر است که برخی وسایل خانگی بسیار مفید برای انجام ورزش هستند. در صورتی که نتوانید به پد گرمایشی دسترسی داشته باشید، می‌توانید یک کاغذ یا حوله کوچک را در آب گرم خیس کنید و قبل از شروع ورزش، به مدت ۱۰ دقیقه روی شانه آسیب دیده قرار دهید. پس از اتمام، می‌توانید یک کیسه آب سرد را روی شانه قرار دهید. یخ به کاهش هرگونه التهابی که ممکن است در حین درمان رخ دهد کمک می‌کند.

داروهای کنترل درد و التهاب

داروهای-کنترل-درد-و-التهاب

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی موسوم به NSAIDs و کورتیکواستروئیدها داروهایی هستند که در کاهش التهاب و تسکین علائم نقش دارند اما ممکن است تغییری در ماهیت طبیعی کپسولیت چسبنده ایجاد نکند. این داروها گزینه درمانی مناسبی هستند. استروئیدها ممکن است بهتر از توانبخشی و پلاسبو موجب کاهش درد در مراحل اولیه شوند اما نکته مهم این است که تاثیرات ناشی از آن­ها بلندمدت نیست. این داروها ممکن است برای تسکین کوتاه­ مدت یک بیماری خاص توصیه شوند.

تزریقات کورتیکواستروئید

تزریقات-کورتیکواستروئید-خشکی-شانه

شواهد حاکی از آن است که تزریقات کورتیکواستروئید گلونوهمورال (داخل وریدی) یا ساب­اکرومیال (داخل بورسا) تاثیرات کوتاه­ مدتی دارند. تاثیرات ناشی از این تزریقات در بلندمدت بهتر از پلاسبوها نیست اما بهتر از فیزیوتراپی هستند. جراحی­‌هایی که با بی ­احتیاطی انجام می­‌شوند در بیش از ۶۰% از موارد ممکن است منجربه تزریق نادرست شوند. دقت و صحت تزریقاتی که تحت تصویربرداری رادیولوژیکی نظیر سونوگرافی انجام می­‌شوند به ­مراتب بالاتر است. تزریقات کورتیکواستروئید داخل بورسا را می‌­توان به ­عنوان درمان مکمل تزریقات داخل مفصلی انجام داد.

تزریقات سدیم هیالورونات

تزریقات-سدیم-هیالورونات

سدیم هیالورونات اثر متابولیکی بر غضروف مفصلی، بافت­‌ها و مایع سینوویال دارد. گرچه شواهدی برای اثبات این موضوع  هنوز منتشر نشده اما تزریقات داخل مفصلی سدیم هیالورونات به ­ویژه در بیمارانی که تزریق کورتیکواستروئیدها برای آنان مضر است ممکن است درمان جایگزین مناسبی باشد.

بلوک عصب سوپرااسکاپولار

بلوک-عصب-سوپرااسکاپولار

مطالعات حاکی از آن است که انسداد عصب سوپرااسکاپولار درمقایسه با تزریقات کورتیکواستروئیدها زودتر موجب بهبود درد و دامنه حرکات شانه می­‌شوند. بلوک عصب سوپرااسکاپولار موجب کاهش درد و افزایش سریع و کامل دامنه حرکتی کتف می­گردد.

تزریقات انبساط  کپسول

تزریقات-انبساط--کپسول

این درمان که تحت بی­حسی موضعی انجام می­شود شامل تزریق در کپسول و ایجاد کشش است. بعد از حداکثر کشش کپسول، تزریق داخل مفصلی انجام می­شود. علی ­رغم شرکت در جلسات فیزیوتراپی، در مرحله دوم بیماری که مرحله پیشرونده نیست آرتروگرافی دیستنشن نیز انجام می­شود.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی-خشکی-شانه

فیزیوتراپیست­‌ها به­ منظور حفظ حرکات و انعطاف­ پذیری شانه‌­ها به تکنیک‌­های متعددی متوسل می­شوند. این روشها عبارتند از:

  • انجام تمرینات کششی خاص که با کمک تکنیک­‌هایی صورت می­گیرد که به تحرک همه­ جانبه مفصل کمک می­کند.
  • ماساژدرمانی شانه یخ ­زده، تکنیک­‌های بکاررفته در این ماساژها با تمرکز بر عضلات خاص و تاندون­‌های اطراف کتف صورت می­گیرد. روش‌­های جدیدتر و پیشرفته­‌تری نیز وجود دارد که در پیشرفت درمان و کنترل فروزن شولدر موثر هستند.
  • تحریک الکتریکی عصبی محیطی (TENS)
  • موبیلیزاسیون بافت نرم، موبیلیزاسیون بافت­‌های نرم و دستگاری مفاصل توسط متخصص کایروپراکتیک می‌­تواند به ­طور قابل ­توجهی روند التهاب را کنترل کند.
  •  پلاسبوه از درمان‌­هایی است که بسیاری از افراد انجام می­دهند. اما با این وجود تاثیرپذیری و قدرت طب سوزنی در درمان کپسولیت چسبنده بسیار متغییر است.

درمان پی ­آر پی

پی آرپی-خشکی-شانه

پی ­آر پی تراپی امروزه  به­ سرعت به تکنولوژی در حال ظهور برای بیماری­‌ها و آسیب­‌هایی از قبیل درد مزمن شانه، آسیب­های روتاتور کاف (پارگی شانه) و آرتروز تبدیل گردیده ­است. پی­ آر پی همان پلاسمای غنی از پلاکت خون است. پلاکت­‌های غلیظ موجود در پی­ آر پی شامل منابع عمده پروتئین­‌های زیست ­فعال ازجمله فاکتورهای رشدی است که برای شروع و تسریع بهبود و بازسازی بافت­‌ها مهم و حیاتی هستند. این پروتئین‌های زیست فعال بهبود و درمان بافت­‌های همبند را موجب می­شوند: بازسازی و ترمیم استخوان، تاندون و رباط­‌ها، کمک به تشکیل عروق خونی جدید و تحریک فرایند بهبود زخم. پی ­آر پی با بازسازی و تحریک فرایند بهبود طبیعی عمل می­‌کند. جهت بهره­ گیری از چنین پروتئین­‌های شفادهنده طبیعی پلاکت­‌ها باید در ابتدا غلیظ شوند. برای تهیه PRP نیاز به گرفتن مقداری خون از بیمار است. سپس خون گرفته ­شده در سانتریفیوژ قرار می­گیرد. با چرخش سانتریفیوژ PRP به­ صورت اتومات آماده می­شود. کل این فرایند کمتر از ۱۵ دقیقه طول می­کشد و غلظت پلاکت­ها و همچنین عوامل رشد تا ۵۰۰% افزایش می­یابند.

اوزون­ تراپی

اوزون¬تراپی-خشکی-شانه

اوزون تراپی شامل تزریق مستقیم اکسیژن به نواحی است که جهت التیام نیاز به گردش خون دارند. در این روش درمانی کم­ تهاجمی اوزون و سه اتم اکسیژن مستقیما به بافت ملتهب تزریق می­شوند. اوزون حتی در بیمارانی که غضروف مفاصل آن­ها از بین رفته با افزایش جریان خون و همچنین فعالیت فیبروبلاست‌­ها و کندوربلاست­‌ها موجب تسکین درد می­شود: تشویق سلول­‌ها به تولید کلاژن و غضروف.

اوزون مشکلات اساسی بسیاری از بیماری­‌ها را برطرف می­کند: تحویل اکسیژن، جریان خون و عملکرد سیستم ایمنی بدن.

درمان جراحی

تنها درصورتی که درمان­‎های غیرجراحی تاثیرگذار نباشند می‌­توان به درمان­‌های جراحی روی آورد.

دستکاری تحت بیهوشی

 این روش درمانی امروزه طرفدار و حامی فراوانی دارد. این متد امکان بازگشت دامنه حرکت را در اتاق عمل میسرمی­کند. با این نوع درمان شانه منجمد می­توان فیزیوتراپی بعد از جراحی را انجام داد. مطالعات اخیر حاکی از آن است که  دستکاری به ­تنهایی  در درمان گرفتگی عضلات شانه بی ­تاثیر است.

رهاسازی و ترمیم آرتروسکوپیک

آرتروسکوپ ابزاری است که جهت درمان گرفتگی کتف و شانه مبتلا به کپسولیت چسبنده استفاده می­شود. ساختارهای منقبض شل شده و اجازه می­دهند دامنه­‌ی حرکت شانه درصورت نیاز از طریق دستکاری به حالت طبیعی بازگردد.

ورزش‌­های مخصوص فروزن شولدر


حرکات کششی معمولا دارای استراتژی­‌هایی هستند که در کنترل شانه منجمد موثر می­‌باشند. دانشکده پزشکی هاروارد، ۶ مقاله درخصوص ورزش‌­های ساده خانگی جهت درمان خشکی شانه منتشر کرده که انجام آن­ها به تسریع یخ­ زدایی عضلات کتف کمک شایانی می­کنند. اما لطفا قبل از شروع انجام هر یک از حرکات با پزشک مشورت کنید و قبل از انجام ورزش ابتدا شانه را گرم و آماده کنید. ۱۰ دقیقه دوش آب گرم یا آب­ داغ بهترین روش برای گرم­ کردن شانه است. در حین انجام ورزش فراموش نکنید که کشش نباید فراتر از نقطه تنش باشد.

کشش پاندولی

این حرکت را یکبار در طول روز انجام دهید:

  • شانه‌­ها را شل کنید. تا جایی­که امکان دارد به جلو خم شوید و دست شانه آسیب­ دیده را آویزان کنید.
  • با دست خود در یک حرکت دورانی، یک دایره خیالی را بکشید. یک پای خود را جلوتر از پای دیگر و درقطر دایره خیالی قرار دهید. در هر جهت ۱۰ دایره بکشید.
  • با بهبود علائم، قطر دایره را  بدون تکان­ خوردن زیاد افزایش دهید. به ­محض این­که آماده حرکات بیشتر شدید حرکت را با نگه داشتن یک وزنه در دست تکرار کنید.

کشش با حوله

برای انجام این ورزش:

  • یک حوله به بلندی ۳ فوت (حدودا ۱ متر) را انتخاب کرده و یکی از گوشه‌­های حوله را با دست شانه آسیب دیده پشت خود نگهدارید. گوشه دیگر حوله را با دست دیگر بگیرید.
  • حوله را در حالت عمود نگه داشته و با دست سالم دست آسیب­ دیده را به سمت بالا بکشید. این حرکت ساده را ۱۰ تا ۲۰ بار در طول روز انجام دهید.

راه­ رفتن انگشتان

راه¬رفتن-انگشتان

برای انجام این حرکت:

  • به ­اندازه طول دست­‌ها از دیوار فاصله گرفته و بایستید.
  • دستان خود را به بالا دراز کنید. سپس آرام پایین آورده و در سطح کمر، دیوار را با نوک انگشت شانه آسیب­ دیده لمس کنید. آرنج را کمی خم کنید، سپس به ­آرامی نوک انگشتان خود را شبیه عنکبوت روی دیوار به بالا حرکت دهید تا جایی­که آرنج کاملا کشیده شود. دست خود را به ­راحتی تا جایی­که امکان دارد بکشید.
  • دست خود را به ­آرامی پایین آورده و این حرکت را ۲ تا ۳ بار تکرار کنید. این ورزش را ۱۰ تا ۲۰ بار در روز انجام دهید.

کشش دست در امتداد بدن

  • این حرکت را می‌­توان در حالت نشسته یا ایستاده انجام داد.
  • با کمک دست سالم خود، آرنج دست آسیب­ دیده را نگه داشته و آن را بالا برده و در امتداد بدن قرار دهید و با اعمال فشار ملایم در شانه دست را بکشید.
  • آرنج را ۱۵ تا ۲۰ ثانیه در این حالت نگهدارید. این حرکت ساده را می­توان تا ۲۰ بار در روز انجام داد.

کشش زیربغل

برای انجام این ورزش:

  • با کمک دست سالم خود، دست شانه‌­ی منجمد را تا قفسه‌­ای که بالاتر از ­سینه قرار دارد بلند کنید. برای بازکردن زیربغل، زانوها را به ­آرامی خم کنید. به خم کردن زانوها ادامه دهید تا جایی­که به زیربغل فشار وارد شود سپس به حالت اول بایستید.
  • با هر خمیدگی زانو، کشش بدن را کمی بیشتر کنید اما ازحد مجار تجاوز نکنید. این حرکت را ۱۰ تا ۱۲ بار در روز تکرار کنید.

چرخش به داخل

چرخش-به-داخلبرای انجام این ورزش:

  • یک انتهای کش ورزشی را به دور دستگیره دربی که در نزدیکی شما است قلاب کنید.
  • نزدیک درب بایستید و انتهای دیگر کش را با دست آسیب دیده بگیرید. آرنج را در زوایه ۹۰ درجه قرار دهید. دست را ۲ تا ۳ اینچ ( ۶ تا ۸ سانتی­متر) به سمت بدن بکشید و ۵ ثانیه در این حالت بمانید. این تمرین را ۱۰ تا ۱۵ بار در روز در یک حالت کششی تکرار کنید.
مشاوره رایگان